keml29

aka andre | veenendaal, nl

'this is it,
this is it!'

- quote van style wars

Hoe ben je in de wereld van Graffiti terecht gekomen?

In 1983 zag ik voor het eerst de videoclip van Rock steady crew. Hierin zag ik breakdancen en graffiti! Ik was gelijk gegrepen!
Dat jaar ging ik op schoolreis naar Amsterdam. Uit het niets was daar in een keer allemaal graffiti van de USA crew! Shoe, Delta, Jaz & Cat22. Toen ik dat zag wist ik het zeker. Dit wil ik ook!

Een aantal jaren ben ik er mee bezig geweest. Maar toen kwam de zoektocht naar “serieus werk”. Naast dat werk ben ik wel altijd blijven schetsen.
Tot een aantal jaar geleden. Toen vroeg mijn dochter Isa of ik wat over street art en graffiti wou vertellen op school. Aan het einde van de les vroeg de hele klas of ik samen met hun een graffiti wou maken. Dat heb ik toen gedaan en sindsdien ben ik er niet meer mee opgehouden.

Wie is jouw favoriete graffiti artiest?

Dat is lastig om zo te zeggen. Maar mijn eerste held was Shoe. Samen met Marty en Vision uit Nijmegen, Mode2 en Bando. Zij hebben mij geïnspireerd toen ik net in de graffiti wereld kwam kijken.

Als ik nu kijk is er zoveel bij gekomen! Dan is het moeilijk om te zien wie er echt met kop en schouders boven uit steekt. Waar ik vrolijk van word zijn artiesten als Lastplak, Utrechtse KBTR, Pez uit Barcelona en Rasko uit Rusland.

 

Wat is jouw favoriete graffiti boek?

Mijn favoriete boek is Spraycan Art. Hierin heeft namelijk de graffiti koning uit NewYork zijn eigen tag gezet. Maar mijn eerste graffiti boek staat ook hoog aan de lijst van graffiti boeken. Subway Art. Toen ik dat voor het eerst open sloeg was ik helemaal verkocht. Omdat ik hem al zolang heb, is het voor mij eigenlijk een soort van bijbel.

Beste spuitbus?

De beste spuitbus is voor mij Montana Gold. Deze spuit namelijk het meest secuur en daarom het fijnst.

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op het project dat we voor het CLV gedaan hebben. Samen met 280 leerlingen zo’n grote muur neerzetten, daar word ik elke keer als ik er aan terug denk weer vrolijk van.
Daarnaast blijft natuurlijk je eerste piece heel belangrijk. Deze piece was extra belangrijk, omdat ik hierbij voor het eerst iets samen met Cruse maakte. Wat ik naast deze twee projecten heel gaaf vond, was het organiseren van de eerste graffiti jam in Veenendaal.

Waar komt je Tag vandaan?

Naar mijn mening moet een tag uit 4 letters bestaan. Met het combineren van verschillende letters vond ik “Keml” een mooie combinatie. Daarbij zijn de cijfers 29 een verwijzing naar het oude huisnummer van m’n ouders.

STRAATKAPERS GRAFFITI COLLECTIEF